
Glaucoom
Bij glaucoom of groene staar leidt een te hoge druk op het oog tot blinde vlekken in je gezichtsveld, en op termijn zelfs tot blindheid.
Glaucoom
Glaucoom of groene staar is een beschadiging van de oogzenuwen, als gevolg van een te hoge druk. Dat is meestal een chronische oogaandoening, maar in zeldzame gevallen komt het ook acuut voor.
Dat veroorzaakt blinde vlekken in je gezichtsveld. Maar omdat jouw centraal zicht lang intact blijft, merk je pas laat op dat er iets scheelt. Het is thans van groot belang om er zo vroeg mogelijk bij te zijn.
Symptomen
Chronisch:
- Inkrimping van het gezichtsveld
- Minder scherp zien
Chronische glaucoom kenmerkt zich door een trage achteruitgang. In het beginstadium zijn er zelfs weinig tot geen klachten. Zo kom je er vaak pas laat achter. Daarom is het belangrijk dat mensen boven de 40 regelmatig hun ogen laten controleren.
Acuut:
- Pijn
- Lichtgevoeligheid
- Braken
Anders dan bij de chronische variant, treden deze symptomen plots en snel op. Een snelle interventie is daarom noodzakelijk.
Risicofactoren
- Hoge oogdruk
- Erfelijkheid
- Leeftijd
- Hoge bijziendheid
- Bepaalde geneesmiddelen
- Hart -en vaatziekten
- Dikte van het hoornvlies
- Bloeddruk
- Oogzenuwafwijkingen
- Regionale verschillen
Behandeling
Daarvoor bestaan oogboldrukverlagende geneesmiddelen. Als we daarmee de druk genoeg kunnen verlagen, kan een verder verlies van het gezichtsveld vermeden worden. Helpen geneesmiddelen niet, dan gebruiken we een laser om de druk te verlagen of is een operatie aangewezen, een trabeculectomie. Daarbij creëren we een kunstmatige afvoer van de druk.
Helaas kunnen we het verlies van gezichtsveld niet recupereren. Wat weg is, is weg. Behandeling dient enkel om erger te voorkomen. Om die reden zou iedereen boven de 40, zeker als glaucoom in de familie zit, af en toe een nazicht moeten laten doen.
Of bel ons op +32 89 47 35 49
Buiten de werkuren contacteer je best de wachtdienst (0903 99 203).
OPGELET: Geen vrije raadpleging mogelijk.
Andere specialisaties

Medische retina
Jouw retina zit helemaal achterin je oog, de binnenste laag. Wat je ziet, wordt hier opgevangen en via de oogzenuw doorgestuurd naar je hersenen. Zowel de leeftijd als verschillende aandoeningen kunnen die werking verstoren.
Lees meer
Ooglidcorrectie
Bij een ooglidcorrectie verwijderen we het overschot aan huid en vet, zodat het weefsel rond jouw ogen strakker oogt. Een ingreep die zowel medisch als esthetisch voordelen heeft.
Lees meer
Strabisme of scheelzien
Scheelzien – of strabisme met een moeilijk woord – is een oogafwijking waarbij beide ogen niet op één punt gericht staan en er twee verschillende beelden binnenkomen op je netvlies.
Lees meer