
Keratoconus
Keratoconus is een oogafwijking waarbij het hoornvlies langzaam kegelvormig en dunner wordt. De aandoening wordt veroorzaakt door een abnormale structuur in het hoornvliesweefsel waardoor het zijn stevigheid verliest. De aandoening manifesteert zich meestal vanaf een jonge leeftijd, meestal de puberteit. Daarna wordt het gedurende een periode van 10 tot 20 jaar erger, waarna het stabiliseert.
Keratoconus
Hoe vroeger de behandeling start hoe kleiner de opgelopen schade
Wanneer je merkt dat jouw gezichtssterkte afneemt, kom je dus beter zo snel mogelijk langs. Stellen we na een grondig onderzoek vast dat jij keratoconus hebt?
Dan zijn dit jouw opties
- contactlenzen: dit is echter geen behandeling, maar dient als hulpmiddel om de visus te verbeteren, hetgeen met een bril meestal niet meer mogelijk is
- collageen crosslinking: een chemische behandeling die het hoornvliesweefsel terug doet verstijven. Als er progressie van een keratoconus wordt vastgesteld, is het aangewezen deze ingreep uit te voeren. De ingreep neemt de kegelvorm niet weg, maar heeft als doel de verdere achteruitgang te stoppen
De ingreep
- druppelverdoving
- verwijderen van de beschermlaag van het hoornvlies
- we bestralen het hoornvlies met ultraviolet
- aanbrengen van een beschermende, tijdelijke contactlens
Zorg voor begeleiding tijdens de ingreep. Je zal namelijk niet zelf met de auto naar huis kunnen rijden.
Nazorg
De weken na je operatie:
- krijg je pijnstillers en oogdruppels
- wrijf je niet in de ogen
- vermijd je fel licht door een zonnebril te gebruiken
Het helingsproces neemt ongeveer 4 dagen in beslag.
Of bel ons op +32 89 47 35 49
Buiten de werkuren contacteer je best de wachtdienst (0903 99 203).
OPGELET: Geen vrije raadpleging mogelijk.
Andere specialisaties

Strabisme of scheelzien
Scheelzien – of strabisme met een moeilijk woord – is een oogafwijking waarbij beide ogen niet op één punt gericht staan en er twee verschillende beelden binnenkomen op je netvlies.
Lees meer
Medische retina
Jouw retina zit helemaal achterin je oog, de binnenste laag. Wat je ziet, wordt hier opgevangen en via de oogzenuw doorgestuurd naar je hersenen. Zowel de leeftijd als verschillende aandoeningen kunnen die werking verstoren.
Lees meer
Ooglidcorrectie
Bij een ooglidcorrectie verwijderen we het overschot aan huid en vet, zodat het weefsel rond jouw ogen strakker oogt. Een ingreep die zowel medisch als esthetisch voordelen heeft.
Lees meer